Kerst, feest van het Licht in Congo en Berltsum

Geplaatst op december 27, 2015

Home Actueel Berichten Kerst, feest van het Licht in Congo en Berltsum

Exemple

Kerst, feest van het Licht in Congo en Berltsum

De meeste mensen kennen hen wel, Napoléon en Solange. Vluchtelingen…..mensen met een verhaal. Ik kende hen van gezicht en als ze bij ons huis langs liepen zwaaiden we naar elkaar. Een mooie reden om eens nader met hen kennis te maken.

Ze vertellen dat ze in 2012 gevlucht zijn vanuit Congo en met hun 5 kinderen in Berltsum op de Groenewoldwei 15 kwamen wonen. Inmiddels is in 2013 het gezin uitgebreid met een dochter. Ze hebben nu 3 meisjes en 3 jongens: Laurian, Cécile, Exaucée en Sirdite, Don en Brian. De kinderen zitten in Berltsum op school en op de crèche en hebben het goed naar de zin. Ze passen zich makkelijk aan en hebben vriendjes en vriendinnetjes. Voor hen is de taal dan ook geen probleem. Dat is moeilijker voor Napoleon en Solange maar ze maken vorderingen. Solange gaat momenteel twee keer naar Leeuwarden om de Nederlandse taal te leren. Napoleon is helaas, ondanks de geweldige hulp van Janneke, twee keer gezakt voor het inburgeringsexamen. Als er weer geld voor is wil hij het weer proberen. Het is duur en ze moeten het zelf betalen.

Twee ochtenden per week doet hij vrijwilligerswerk in Nij Statelân in Menaam. Prachtig werk vindt hij het. In Congo was hij werkzaam als tbc-verpleegkundige.

Ze vinden het heel fijn om hier te wonen en zijn geweldig opgevangen door veel lieve mensen. Vooral na de geboorte van hun jongste dochtertje Exaucée. Ze had een moeilijke start en moest in ziekenhuis opgenomen worden.  Door steun van onze gemeenschap konden ze in het Ronald mc Donaldhuis verblijven en zo dicht bij hun kindje zijn. Ze zijn daar heel dankbaar voor. Gelukkig gaat het nu heel goed met haar.

Maar toch hebben ze wel eens heimwee. Heimwee naar de saamhorigheid die in Congo hoorde bij het leven en de kerkgang. Op minstens twee dagen per week kwam men na het werk bijeen en werd er met- en voor elkaar gebeden. Na eerst de persoonlijke zorgen en problemen met de dominee te bespreken. Deze heeft daar een speciale rol namelijk: vertrouwenspersoon, huwelijksbemiddelaar, psycholoog en nog veel meer.

Kerst en Oud en Nieuw werd samen met de hele kerkgemeenschap gevierd met zang en dans, in tegenstelling tot hier. Onze kerkdiensten zijn wat ingetogener en kerst is bij ons toch meer een familie- en gezinsgebeuren. Daarom voelen ze zich meer aangetrokken tot de Baptistengemeente in Leeuwarden waar ze zo nu en dan een dienst meebeleven.

Over een poosje komt de kerstboom weer in de kamer. Daar hebben ze zin in. Kerst is vooral een feest van het Licht. Het Licht van God ontvangen en het doorgeven.

Ze willen dit Licht doorgeven aan alle mensen die hen geholpen hebben en nog helpen om zich in Berltsum thuis te voelen.

Hilly Stellingwerf