Rekentoets 

Geplaatst op februari 13, 2019

Home Meditaties Rekentoets 

Exemple

Rekentoets 

In de krant las ik dat de verplichte rekentoets waarschijnlijk volgend jaar wordt afgeschaft. 

Er zal gekeken worden naar andere manieren om kinderen en tieners te leren rekenen. 

Nou, in de Bijbel komen we dat ook tegen, een rekentoets. We kennen het verhaal allemaal, we noemen het vaak de wonderbare broodvermenigvuldiging. 

 Johannes vertelt dit verhaal ook in zijn evangelie (in hoofdstuk 6). Hij begint met de opmerking dat ‘het Pascha, het feest der Joden, nabij was’. Dus het verhaal wordt vanuit Pasen verteld. Het is een voorproefje van Pasen, van die bevrijde, nieuwe levenswijze die onze levenswijze van berekening en het recht van de sterkste doorbreekt en overwint.
Jezus zegt dan: ‘Laat iedereen gaan zitten. En dan staat er nog een klein zinnetje: “Er was daar veel gras”. Het lijkt een onbelangrijke opmerking, waar je zo overheen leest. Maar het werkt als een soort belletje dat naar iets verwijst. Let op, nu wordt het wérkelijk waarover Psalm 23 al zong: “De Heer laat mij rusten in groene weiden, waar het mij aan niets ontbreekt. U nodigt mij aan tafel.” Psalm 23 gaat hier léven; vijfduizend liggen aan, er wordt gedankt, er wordt gedeeld en er blijven twaalf manden brood over.

Dit is geen krantenbericht – het is een gelóófsbericht, geloofsónderricht. Het is het verhaal van de Heer die boven alle rekensommetjes van onze wereld uitgaat en ons bij een nieuwe wereld brengt. De Heer die de dag doet aanbreken dat er genoeg is voor allen, in een nieuwe gemeenschap van mensen. Kortom: het goede nieuws, het evangelie van nieuw leven en samenleven – Pasen!.
 

Nieuwe rekentoets
Dit verhaal wordt vaak ‘de wonderbare broodvermenigvuldiging’ genoemd. Maar zo blijf je op de verkeerde manier rekenen. Het wonder, het teken gebeurt niet door te vermenigvuldigen, maar door te delen. Door te delen wat er is, blijkt er voor iedereen genoeg te zijn. Wat zou onze wereld er anders uitzien wanneer wij ons zouden oefenen en bekwamen in die nieuwe methode van rekenen die de Heer ons leert: 

Vermenigvuldigen door delen … dat rekenwonder door rekening te houden met. Een nieuwe manier van boekhouden door je te houden aan die dikke Brief van Gods Liefde, de Bijbel. 

Wonderbare vermenigvuldiging door te delen … Dat teken kan ook vandaag werkelijkheid worden. Als ieder van ons de eigen mogelijkheden aan tijd, aandacht, energie en kunde, geld en geloof inbrengt om die te delen, dan is er overvloed, dan is het goed leven. Als wij die nieuwe manier van boekhouden ons eigen maken door ons te houden aan de Brief van Gods Liefde, dan wordt het echt Pasen! 

ds Arjan Bouwknegt