Vakantie voorbij … ?

Geplaatst op september 4, 2015

Home Meditaties Vakantie voorbij … ?

Exemple

Vakantie voorbij … ?

Terwijl ik dit schrijf is het nog vakantietijd.  Tot hun grote vreugde nog een hele week, merkten onze jongens, afgelopen maandag. Het is nog rustig in het dorp. Veel mensen zijn nog (onder) weg of zitten wat te rommelen in en om het huis. Vakantie is eigenlijk wel een raar verschijnsel. Het woord ‘vakantie’ komt niet in onze Bijbel voor.

 

Dat kan ook niet. Het is een van oorsprong latijns woord: vacantia. Het betekende ‘leeg’.

 

En werd een begrip aan de universiteiten om aan te geven dat er geen colleges waren. De agenda was ‘vacant’. Volgens Van Dale is de betekenis in de derde plaats: vrije tijd / rusttijd.

 

Echt vakantie hebben is nog een hele kunst. Ontspanning is letterlijk de spanning er af nemen. Maar ik zie op campings en waar mensen vakantie houden, geregeld de nodige stress. Ik heb dan niet altijd de indruk dat mensen tot rust komen. Zo slaat het moderne leven ook op de vakantie: wij móeten genieten. En een beetje snel graag. En hoeveel mensen zijn op vakantie ook nog bereikbaar voor het werk….?

 

Je hoort mensen soms praten alsof de vakantie alles is waar het om draait. Je werkt het hele jaar hard, voor die paar weken vakantie. En soms is het ook omgekeerd, dan hebben mensen het over vakantie als ‘bijtanken’ of ‘jezelf weer opladen’. Dan draait alles om het werk en is vakantie een middel om het werk goed te kunnen blijven doen. Is het werken een manier om op vakantie te kunnen gaan of is de vakantie een manier om te kunnen blijven werken?

 

Het is een vraag die je ook over kerk en geloof kunt stellen: ga je naar de kerk om bij te tanken en je op te laden voor de rest van de week, “voor het echte leven” zogezegd, of zijn de dingen van het geloof het belangrijkste; is dat waar het eigenlijk om gaat en is de rest maar een noodzakelijke bijkomstigheid?

 

Misschien moeten we de dingen niet zo uit elkaar trekken. Als vakantie alleen maar is om je op te laden, is dat dan nog wel leuk? En als werk er alleen maar is om die paar weken te financieren, houd je dat dan wel vol zo’n heel jaar?

 

En dat geldt ook voor het leven van een gelovig mens: ‘bid én werk’ zegt een oud gezegde. Vakantie en kerk moet je niet te belangrijk maken en ook niet te onbelangrijk. Er zijn nog wel meer overeenkomsten tussen vakantie en kerk te herkennen.

Bijvoorbeeld de vragen die je stelt, die je jezelf stelt. Wie ben jij? Wat is je doel? Wat is toevallig op je weg gekomen en hoort echt bij jou? Wat is voor jou echt van waarde en wat zou wel wat minder aandacht mogen krijgen?

 

Door haast, drukte en andere afleiding kom je vaak niet aan zulke vragen toe, het lukt vaak pas als je even pas op de plaats maakt, en doe doe je op vakantie (toch?). Wat zou het mooi zijn als de kerk  zo’n ‘pas op de plaats’ kan zijn…

 

Een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, elkaar kunnen stimuleren, elkaar even kunnen stilzetten, stilzetten om stil te staan bij wat echt belangrijk is in je leven. Ruimte om stil te staan bij die vragen waar je anders nooit echt aan toe komt, behalve misschien tijdens een vakantie. Misschien kan naar de kerk gaan wel een soort van wekelijkse vakantie zijn. Ga met God door het leven en door  uw/jullie vakanties en je zult het goed hebben.

 

Leestip: Uit de bijbel, om bij te ontspannen: Matthéüs 6 : 25 – 34 ( Ik zou kiezen voor  de Bijbel in Gewone Taal J ) ds. Arjan Bouwknegt