HOUR OF POWER

Geplaatst op juni 22, 2017

Home Columns HOUR OF POWER

Exemple

HOUR OF POWER

Ik dacht  zondagmorgen (eerste Pinksterdag) nu gaan wij het beleven!

Het religieuze wereldvermaarde “Hour of Power” concept in de Kruiskerk                               op prime time 9.30 uur.

In mijn gedachten, zo stelde ik mij dit gebeuren voor, opzwepende muziek en sprekers die het vuurtje nog net even iets meer weten op te stoken!                                                                Een uur van power, religie waarbij je meteen op het puntje van de kerkbank zit en vuurwerk kunt verwachten! Het bleek echter mee te vallen……of juist niet. Keurige gevoelige en melodieuze Engelse liederen van Youtube en in onze eigen moerstaal Elly en Rikkert als meest enthousiaste blikvanger. Hierna nog een gemoedelijke discussie over de sterkte en zwakte van onze geloofsgemeenschap,  onder het genot van een bakje power-koffie en dat was het dan wel! Blijft de vraag, hebben wij nog wel “Hour of Power” momenten?

Bij Amerikaanse geloofsprogramma’s denk je immers al snel aan geloofsbeleving in de overtreffende trap, maar na het zien van een stukje van dit muziekprogramma op Youtube, valt het ogenschijnlijk ook wel weer een beetje mee. Toch nog wel vrij beschaafd vanuit Amerikaans oogpunt. Wij zijn  er overigens ook geen de mensen  om ons overdreven te laten gaan en uitzinnig het geloof te beleven en te belijden. Friese nuchterheid gecombineerd met gezond verstand houdt dat wel tegen.

Toch blijft bij mij de term “Hour of Power” wel hangen.  Ik zag het op de Billboards aan de rand van het dorp aangekondigd en dan komen toch meteen associaties naar boven. Wel of niet in het juiste perspectief gedacht! Een uurtje alles uit de kast om je geloof weer even op te peppen. Zoals Sieberen het na de groepsdiscussie verwoordde: “Het geloof en de kerk als tankstation en brandstof in je dagelijkse leven. Dus als je het zo bekijkt is de dienst zeker van waarde geweest!

Sowieso staan we met de zomervakantie voor de boeg voor oplaadmomenten. Het drukke hectische bestaan even in de spaarstand om lichaam en geest even de nodige rust te gunnen. Misschien ook om weer even stil te staan bij het geloofsleven dat er in alle drukte nogal eens bij inschiet. Is er nog wel de ruimte voor een “Hour of Power”-moment in ons leven. Hoe vullen wij dat in en staat het nog wel in onze prioriteitenlijstje. Gaan we nog naar de kerk uit gewoonte, gemeenschapsgevoel of zijn de woorden ook nog van evident belang die worden gepredikt?

We zitten met het voorjaar en de zomer naar mijn idee in de mooiste tijd van  het jaar. Al het groen en de bomen in bloei is een prachtig gezicht en ook de vogels vliegen af en aan om hun populatie in stand te houden. Voor mij werkt het geestverruimend en hoewel het werk in de tuin er ook naar is,  heb ik het er heel graag voor over! Zon en licht geven in de meeste gevallen toch wel vrolijkheid en energie  en we mogen straks ook nog eens genieten van een welverdiende vakantieperiode. Vele uren aan uitstaande ‘Hour of Power” op velerlei terrein.

In het dagelijks leven heeft ongetwijfeld een ieder wel eens een “Hour of Power” moment gehad. Vaak onverwacht dat je ineens met de neus op de feiten werd gedrukt en weer inzag hoe belangrijk het geloof  voor je kan zijn. Bij ziekte of tegenslag,  maar ook bij voorspoed die je rationeel niet altijd kunt verklaren of duiden. Het ongrijpbare van het geloof wat juist ook geloven is. Als het goed is,  laat het geloof je niet los en wil het je altijd vasthouden, in goede en slechte dagen. Ook dat is geloven! Straks in de komende zomervakantie mag je rustig aan de oplader en komt er zo’n “Hour of Power” moment voorbij. Probeer die dan eens vast te houden!

 

JOOST