TRUMPISME EN VERWILDERING 

Geplaatst op februari 20, 2017

Home Columns TRUMPISME EN VERWILDERING 

Exemple

TRUMPISME EN VERWILDERING 

We zitten in de maanden van de verkiezingen. Met de Amerikaanse verkiezingsoorlog net achter de rug mag Nederland zich opmaken voor de erfenis van Rutte of……..gaat hij voor een verlenging. Wie had ooit kunnen denken dat Trump de macht zou krijgen in Amerika. Een zelfvoldane bluffende zakenman die over lijken gaat om zijn doel te bereiken. Geld en macht hier onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Bij de Inauguratie de hand op de bijbel van de vermaarde president Lincoln, die een einde wist te maken aan de slavenarbeid, en de dienstdoende huis bijbel. Zelfs de nieuwbakken First Lady Melania Trump, die normaliter toch meer gaat voor de modebladen Cosmopolitian en de Avant Garde, mocht eveneens het kostbare religieuze kleinood aanraken! Groter kan het contrast niet zijn, de zegen van God vragen voor een presidentschap die voorafgegaan is aan moddergooien, zwartmakerij en een gevecht onder de gordel! Grotere heiligschennis is eigenlijk niet denkbaar!

“Trump heeft een gezicht als een sinaasappel”, zei een klein jongetje een poosje terug toen het onderwerp ter sprake kwam. Op zich geen verkeerde benaming denkende aan een perssinaasappel die tot het laatste druppeltje vuilspuiterij wordt uitgeperst. Maar naast al die verwondering over wat in het wereldtoneelspel van de politiek mogelijk is, is er tegelijkertijd ook wel enige beschaamde bewondering dat een persoon het met dusdanige bedenkelijke verkiezingingrediënten zo ver kan schoppen.

De te vriendelijke Hillary Clinton had hierbij het nakijken. Gezegend met zoveel meer vaardigheden en politieke bagage legde zij het af tegen populisme en een grote mond. Want dat is toch wat de mensen willen. Leiders die uitgesproken zijn en man en paard durven te benoemen. In deze tijd van onrust en angst voor het terrorisme en de radicalisering van de Islam zoeken de mensen steun bij uitgesproken tegengeluiden. Zie het als proteststemmen voor halfslachtig beleid. Rutte, die zich nu al manifesteert als een “Wilders Light” komt met een open brief in de dagbladen om te wijzen op het verval in de normen en waarden van de samenleving waarin het fatsoen tot een lijdend voorwerp is gedegradeerd. Dreigend met harde maatregelen wil hij en zijn partij een graantje meepikken van de landelijke onrust.

In mijn jongere jaren kon je alle politici bij naam. Een Lubbers, Van Agt en Den Uijl, maar ook de ministersposten die bemand werden door persoonlijkheden als een Els Borst, Hanja Maij-Weggen, Wiegel, Neeltje Smit-Kroes en ga zo maar door. Je hoefde de namen en functies niet uit je hoofd te leren, je kon ze gewoon. En nu, nu je toch bewuster in de maatschappij staat, is de politiek grotendeels een selectie van nietszeggende grijze muizen zonder respect en aanzien.

Ook de Christelijke partijen delen helaas in de malaise. De SGP en de Christen Unie ondervinden veel problemen in hun zoektocht aansluiting te vinden bij een grotere kiezersgroep en zullen toch meer met de tijd mee moeten gaan. Het CDA van Buma doet geweldig zijn best maar mist de sympathie van het volk en deed het vooral goed in tijden van verzuiling in combinatie met een charismatische leider. Maar die hokjescultuur is allang voorbij sinds de kerk ziende ogend terrein verloor.

Op het wereldtoneel wordt het geloof misbruikt en gebruikt gezien de IS maar ook het Trumpisme in Amerika. Het geloof de schuld geven van de brandhaarden in de wereld is onterecht, de mens blijft verantwoordelijk voor zijn eigen daden want de kern van de bijbel is liefde en medemenselijkheid. De tien geboden zijn er niet voor niets en roepen toch niet op tot het huidige wereldbeeld.

Een hand op de bijbel leggen is niet voldoende om een land naar eer en geweten te regeren en de  bijbel of Koran als dwangmiddel opleggen en het geloof er met geweld in stampen evenmin. Gezond verstand en een verfrissende Bijbelcursus zouden misschien voor velen baanbrekend werk kunnen verrichten!

JOOST