Hink….Stap…. Sprong

Geplaatst op juli 4, 2021

Home Meditaties Hink….Stap…. Sprong

Exemple

Hink….Stap…. Sprong

“Maar de vrucht van de Geest is liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid, en zelfbeheersing” . (Galaten 5:  22-23)

Hink….Stap…. Sprong

Onlangs las ik een klein artikel met als titel “Hink, Stap, Sprong”.  De eerste vraag die (onbewust) bij mij op kwam was: wat zou hier achter zitten?

Kinderlijk éénvoudig, we hebben het allemaal wel eens gehoord. Een kinderliedje, een spelletje, een klein sprookje. Veel kinderen kennen dit wel.  Anderzijds een olympische sport die in de hele wereld wordt beoefend.  Hink, stap, sprong!

Voor de kinderen staat het plezier voorop, voor de sporters staat precisie voorop. Kinderen zijn vrijer, sporters zitten er strakker in! Kinderen kennen hier een lied bij en een dansje. Eerst is alles wat onzeker maar langzamerhand verandert er iets in de zang en de dans. Je voelt ze sterker worden.

De sporter ervaart iets van hetzelfde, de eerste sprongen, de hink, de stap  en de sprong zijn in het begin  ietwat onzeker, de precisie ontbreekt maar ook daar begint het langzaam maar zeker sterker te worden. Spelen en sporten verandert kinderen en mensen. Het heeft invloed op je kind- en menszijn, ook later in je leven.

Als je de woorden op je laat inwerken dan merk je dat alles ietwat zwak begint maar dat het steeds sterker wordt!  Zeg deze woorden maar eens luidop en je zult merken dat er iets vanuit gaat!

Het artikel ging over Pasen, Hemelvaart, Pinksteren. Drie woorden. Zeg deze woorden ook maar eens hardop, alleen of samen met anderen.  Je voelt als het ware dat er “muziek” in zit…. Je voelt dat er iets gebeurt.

Bij Pasen, het verdriet dat Jezus de mensen gaat verlaten, Zijn lijdensweg maar ook zijn opstanding maken mensen ietwat onzeker, wat gebeurt hier. Bij Hemelvaart “zien” ze dat Hij weggaat, weg van hier en bij Pinksteren is het helemaal bijzonder. Een heleboel mensen die in extase zijn.  Lees het maar eens na in de bijbel.  Het verhaal van Pasen, Hemelvaart en Pinksteren.  Daar zit muziek in. Het gaat over u, jou, jullie en mij.

Ook mensen die in Hem geloven zijn soms onzeker, met vallen en opstaan kan het geloof groeien. Jezus herkent dat, gelukkig maar!  Hij heeft lang genoeg op aarde rondgelopen om dat te weten.  Geloof gaat niet zomaar, soms komt het en soms gaat het, het heeft invloed, ook later, het vormt je.

Kinderen kunnen laten zien dat een lied hen te pakken heeft, een sporter kan laten zien dat hij plezier heeft om de “hink-stap-sprong” te doen, iemand die gelooft kan dát laten “zien”.  De Geest zit erin!

Paulus, de schrijver van de brief aan de Galaten heeft ook de Geest gekregen. Hij heeft gezien dat geloof in Jezus mensen kan veranderen als mensen ook doen wat Jezus heeft gedaan. Als je de Geest van Jezus “te pakken hebt”  dan zing je, dan dans je, dan doe je een hink-stap-sprong en vanuit die Geest geef je liefde, vreugde en vrede, geduld, vriendelijkheid en goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing.

Zeg de woorden maar eens luidop, in het bos, langs het strand, thuis of waar dan ook. Je zult merken dat ze sterker worden.

Begin maar:  “Hink-stap-sprong, Pasen- Hemelvaart- Pinksteren-“ .

Maak er maar een eigen melodie bij, wees creatief.  Het heeft invloed op uw, jouw, jullie en mijn leven. Zeker weten!

Als de Geest ook ons te pakken krijgt!  Wat zal het een fantastische zomer worden!

Zou Paulus ook zo’n zomer hebben meegemaakt?  Eén ding is zeker, hij heeft het niet voor niets opgeschreven!

 

Met een zomerse groet,

 

Sybren van Tuinen