Hoop in 2021…..

Geplaatst op januari 29, 2021

Home Meditaties Hoop in 2021…..

Exemple

Hoop in 2021…..

“Maar wie hoopt op de HEER krijgt nieuwe kracht:
hij slaat zijn vleugels uit als een adelaar,
hij loopt, maar wordt niet moe,
hij rent, maar raakt niet uitgeput”     (Jesaja 40: 31)

 

Het nieuwe jaar, 2021,  is weer los!  De maand daarvoor stond in het teken van “Sinterklaas”, op weg naar “Kerst” en op weg naar “Oudejaarsdag en nieuwjaarsdag”.  Je zou kunnen zeggen: “een aantal gebeurtenissen waarin we een heleboel hoop kunnen verzamelen…”.  Hoop op een goede Sinterklaas, kerst en oud en nieuw!

Ook zullen we 2020 niet snel vergeten.  Een jaar, volop in het teken van corona,  waarin we geconfronteerd werden met het feit dat “ hoop op meer vrijheid in de beperkingen” niet realiteit werd. Integendeel!

Een jaar waarin ons sociale-, culturele-, sportieve- en kerkelijke leven op de kop werd “gezet. Hoop op “verlichting van” werd “nog langer wachten op”. Hoe lang nog?

 

De bijbel zit vol met vragen en opmerkingen over dit onderwerp.  Ook God zelf begint in het begin van de bijbel “hoopvol” aan een “avontuur” met de mensen.   Het eerste bijbel-boek, Genesis, is een opmaat voor de geschiedenis. God laat zien dat hij de mensen lief heeft, andersom was en is het vaak anders.  In de verhalen van het Oude Testament zijn talrijke voorbeelden van “hoop voor de mensen”.

In het bijbel-boek Jesaja wordt ook al gesproken over de toekomst, er zal iemand opstaan, Immanuël (God met ons). Als je de profetie van Jesaja leest dan zie je eigenlijk al de contouren van een nieuwe, hoopvolle tijd, die begint met een geboorte. Over hoop gesproken!

Met kerst mochten/mogen we stilstaan bij zijn geboorte, een mens die meer is dan een doorsnee-mens.  Een goddelijk mens, een mens die hoop wil  bieden aan de mensen van toen maar ook aan de mensen van nu, ook in 2021. Aan ons, jullie, jou en mij.

 

Met kerst  denken we aan Zijn levensverhaal, weinig hoopgevend begonnen in een stal, opgegroeid in een wereld die weinig hoopvol was, tussen de mensen gewoond en hoop-gegeven aan mensen die de hoop hadden verloren. Hulpeloos overleden aan het kruis en daarna weer hoopvol opgestaan om mensen van toen én ook mensen van nu te laten zien dat er HOOP is op een nieuwe tijd! Hij heeft een ieder lief en geeft moed én hoop!

Zo mogen wij op weg gaan, in 2021,  jij, ik, wij, samen als mensen die een boodschap hebben gekregen met een heleboel hoop. Die hoop is gratis, voor niets gegeven door Jezus.

Ook in 2021 is dat een hoopvolle boodschap. En als we toch wat hoop verliezen, misschien al helemaal verloren, dat we dan onze handen inéén mogen doen en mogen bidden om nieuwe hoop voor onszelf en ook voor anderen! Dat we Jezus mogen blijven vragen om hoop voor elke dag, ons leven lang. Ook in een andere, veranderende wereld.

Jezus leven en zijn dood én opstanding geeft jouw en mijn leven HOOP.  Die boodschap van hoop geeft moed en kracht, ook in het nieuwe jaar!

Daar mag je, daar kun je op rekenen ook wanneer “Een nieuw jaar begint- nog veel onzekerheden…… Houd moed en heb lief”.

 

Sybren van Tuinen

 

tweeduizendtwintig –

een bewogen jaar was het

van alles anders.

 

Steeds aan het zoeken –

hoe gaan we de dingen doen?

We passen ons aan.

 

Soms gaat dat vanzelf –

dankzij creativiteit

terug naar de kern.

 

Maar niet voor ieder –

veel mensen missen de kerk,

voelen zich alleen.

 

Contact is heilzaam –

op welke wijze dan ook

je gekend te weten.

 

Ik hoop dat het lukt –

dat we elkaar opzoeken,

verbonden blijven.

 

Het jaar ging voorbij –

amper bij te benen soms…

wat heeft het gebracht?

 

Ik geloof in god –

of ik wandel of stil sta…

er is ontferming.

 

Een nieuw jaar begint –

nog veel onzekerheden…

Houd moed en heb lief.

 

(auteur onbekend)