Met Pinksteren de zomer in

Geplaatst op juli 4, 2022

Home Meditaties Met Pinksteren de zomer in

Exemple

Met Pinksteren de zomer in

Psalm 74 vers 17 : “U hebt de grenzen van de aarde bepaald, zomer en winter – U hebt ze gevormd”

In de voorbereiding voor het schrijven van deze meditatie kwam het woord “zomer” een aantal keren in mijn gedachten. Persoonlijk heb ik altijd een grote voorkeur voor de periode lente en zomer (misschien zit daar de reden), ik vind dat een heerlijke en prachtige tijd……na de winter komt langzaam alles weer tot bloei, het groen van alle planten spruit uit, de dagen worden langer, het geeft veel plezier.  Ik weet zeker dat ik niet de enige ben al zullen er ook velen zijn die de andere jaargetijden als prachtig ervaren.

Het woord “ zomer” ingetypt bij google en een giga hoeveelheid informatie komt tot mij, liederen, gedichten, verhalen, ervaringen en noem maar op met als thema “zomer”. Zomer spreekt tot de verbeelding bij mensen. Het is een periode van genieten, buiten zijn, vakantie, vrijheid en noem maar op. Ik verfijn mijn opdracht met “zomer in de Bijbel”.  Ai, dat valt ietwat tegen.  Niet zo vaak komt de “zomer” in de Bijbel voor, laat staan de overige jaargetijden. Het lijkt er op dat de seizoenen een niet al te grote rol in de Bijbel spelen. Het lijkt wel of de schrijvers van de Bijbel er niet zo veel mee op hadden om iets over de seizoenen, en dan met name over de zomer, te schrijven. Toch worden de seizoenen een aantal keren genoemd in de Bijbel, al in Genesis (het 1e Bijbelboek), in het 1e hoofdstuk.  Noach krijgt te horen dat de verschillende seizoenen hun eigen functie hebben.  In het Oude Testament (zeg maar “de 1e helft van de bijbel”!)  maar ook in het Nieuwe Testament (“de 2e helft”) wordt het woord “seizoenen” genoemd.

Je zou kunnen zeggen dat wanneer we Pinksteren vieren we eigenlijk op de drempel naar de zomer staan. Als kerk staan we dan stil bij de Geest van onze Heer, die Geest geeft mensen, jong en oud, plezier om buiten te zijn, te genieten van het mooie weer, erop uit te gaan. Kortom, die Geest wil ons in beweging zetten. Een nieuw seizoen breekt aan: de zomer!

Zomertijd, een tijd om te genieten, ogen en oren (letterlijk en figuurlijk), de kost geven. Even wegdromen onder de parasol, in een beschut hoekje in de tuin, op je vakantieadres, in een andere omgeving verblijven. Andere mensen ontmoeten, kortom, even weg van het alledaagse. Het alledaagse.  Dat is voor een ieder die dit leest verschillend.  Mensen met zorgen over werk, bedrijf, gezondheid en noem maar op. We lezen van de problemen die er zijn in ons land zoals stikstof, toeslagen affaire, inflatie, ook over het kerkzijn maken velen zich zorgen.  Kortom, het is niet niks om in de zomerperiode “even weg te zijn van het alledaagse’. En toch mogen we de zomerperiode vieren. Dat wordt ook in de Bijbel gedaan, daar lezen we dat God de seizoenen heeft gemaakt zodat mensen voluit kunnen leven, een zegening voor de mensen, dus ook voor ons, voor u, jou, jullie en mij.

Ook in deze zomerperiode mogen we terugkijken op wat geweest is, tegelijkertijd mogen we als kerkelijke gemeente vooruit kijken naar de toekomst.  Aan het einde van deze zomerperiode wordt onze nieuwe predikant bevestigd (zondag 18 september),  en de week erna, de 1e zondag van de herfst, zullen nieuwe kerkenraadsleden worden bevestigd.  Zomaar 2 zondagen in verschillende seizoenen die een zegen zijn voor ons allemaal.  Twee voorbeelden, maar kijk ook eens naar al die “zegeningen” in de andere seizoenen waarin we kerk mogen zijn. Ook u, jij, jullie en ik mogen die zegen ervaren. Een zegen dat er seizoenen zijn! Laten we ervan genieten. Dat geeft energie om te geloven. Te blijven geloven, soms met vallen en opstaan. Het hele kerkelijke en persoonlijke jaar door. Wat een zegen van boven.

De woorden van Lied 992 vers 1 en 4 troffen mij:

“Wat vraagt de Heer nog meer van ons, dan dat wij recht doen en trouw zijn en wandelen op Zijn weg? Het is de Geest die ons beweegt dat wij  Gods wil doen en omzien, naar alles wat er leeft”.

Wat een zegen om zo te bewegen. Zomerperiode 2022: geeft energie, voor u, jou, mij, jullie, voor iedereen. Energie voor ons geloof, soms klein, soms groot, soms uitbundig, soms minder. Die energie hebben we allemaal nodig voor elk seizoen, ook kerkelijk!

Met de Pinkstergeest de zomer in, maar ook elk ander seizoen! Samen met  Zijn “zomerse”  zegen mogen wij opgewekt élk seizoen in gaan. Ook de zomer van 2022.

 

Tot het volgende seizoen!

Sybren van Tuinen